Osteocondroza

Osteocondroza nu provoacă durere, dar, în același timp, durerea cu osteocondroză este posibilă. O situație ciudată, la prima vedere. Dar, după ce vei citi acest articol, vei deveni un adevărat expert nu numai în această problemă, ci și în: Ce este osteocondroza? Care sunt motivele? Care sunt simptomele și semnele? Cum se diagnostichează osteocondroza? Ce tratament eficient există? Ce este inclus în prevenirea acestei boli? Și, de asemenea, pe multe alte probleme.

Ce este osteocondroza?

Pentru a înțelege ce este osteocondroza, trebuie să vă scufundați puțin în istorie. Termenul a fost introdus în 1928 de Christian Georg Schmorl. Dar curios este că Schmorl era patolog și, după cum înțelegeți, nu avea pe cine să întrebe: „Unde doare? "(scuze pentru umorul negru). În timpul studiilor sale asupra materialului patologic, Schmorl a descoperit modificări necunoscute anterior la joncțiunea osului și cartilajului, în special în zona discurilor spinale. După ce au fost descrise aceste schimbări, tot ce a rămas a fost să vină cu un nume pentru ele. Pentru a face acest lucru, a luat cuvântul latin „os" / os și cuvântul grecesc „cartilaj" / chondros și, combinându-le, a primit termenul de osteocondroză.

Ce este osteocondroza, cum anume a numit Schmorl acest cuvânt? Se pare că aceasta nu este deloc durere și, în general, nu este o senzație. Cu cuvântul osteocondroză, Schmorl a desemnat următoarele trei modificări:

  • scăderea înălțimii discului intervertebral;
  • scleroza subcondrala;
  • creșteri osoase marginale.

Tradus în limbaj obișnuit, aceasta înseamnă că înălțimea discului a scăzut, iar suprafața vertebrei adiacente discului a devenit mai densă și a crescut sub forma unei margini. Aceasta este osteocondroza în sensul său original, pe care Christian Georg Schmorl l-a pus în ea.

Boala osteocondroza

semne de osteocondroză

Să acordăm încă o dată atenție faptului că Schmorl nu a descris boala osteocondroză, ci doar modificări ale țesuturilor, iar acestea sunt lucruri diferite. Conceptul de „boală" este mult mai larg; include plângeri, simptome, modificări de laborator și radiologice, metode de tratament și prevenire.

Dar Schmorl nu a scris despre așa ceva și, în general, nu a considerat osteocondroza o boală. Dar de ce atunci se obișnuiește să se spună că osteocondroza este o boală, să fie interesat de cauzele apariției sale, semnele, simptomele și tratamentul osteocondrozei?

Dar adevărul este că Schmorl a avut adepți. Așa că au decis să afle cum se manifestă osteocondroza și ce simptome deranjează o persoană? Ca urmare, s-a constatat că osteocondroza în sine nu provoacă în mod direct durere, precum și alte senzații. Acest lucru a fost explicat prin faptul că nu există receptori pentru durere în vertebre și discuri. Și din moment ce nu există receptori, nu poate exista durere. Acest lucru este ușor de înțeles folosind exemplul părului și unghiilor - nu există nici receptori sau dureri atunci când sunt tăiate.

A doua descoperire importantă a fost că osteocondroza face parte dintr-un proces degenerativ general care acoperă toate organele și țesuturile noastre. Distrofia este o încălcare a nutriției tisulare la nivel celular; durează toată viața și îmbătrânește treptat corpul nostru. Adică, osteocondroza este în esență parte a procesului de îmbătrânire. Dar, după cum știți, detaliile contează. Și detaliile sunt că nu toate procesele degenerative sunt la fel de nedureroase ca osteocondroza. În special, patologia distrofică a mușchilor din jurul coloanei vertebrale este aproape întotdeauna asociată cu durerea. La urma urmei, mușchii, spre deosebire de vertebre și discuri, au receptori pentru durere. Un exemplu tipic este sindromul miofascial. Apare de obicei în paralel cu osteocondroza și este dureroasă. Acum, amintiți-vă, la începutul articolului am spus că osteocondroza în sine nu provoacă durere, dar durerea este posibilă? Deci, tocmai aceste cazuri, când patologia dureroasă se adaugă osteocondrozei nedureroase - același sindrom miofascial - care explică perfect sensul celor spuse.

tipuri de osteocondroză

Vă puteți întreba, unde este răspunsul la întrebarea, de ce se obișnuiește să spuneți că osteocondroza este o boală? Ei bine, de fapt, ne-am abordat deja. Cert este că, deși osteocondroza în sine nu este, de fapt, o boală, ci fiind punctul de plecare în studiul proceselor degenerative, cuvântul „osteocondroză" a prins rădăcini în limba noastră atât de mult încât, de-a lungul timpului, a devenit un nume argotic generalizant pentru toate bolile coloanei vertebrale.

Cauzele osteocondrozei

Motivele pot fi împărțite în externe și interne.

Cauzele interne (endogene) includ, în primul rând, procesul degenerativ despre care am discutat mai sus. Aceasta include, de asemenea, predispoziția genetică, precum și tulburările hormonale, minerale, vitaminice, proteice și alte metabolice, ca urmare a cărora țesutul osos și cartilajului nu primește nutriția necesară. Toți aceștia sunt așa-numiți factori biologici, care, desigur, pot fi influențați, dar a face acest lucru este destul de dificil și costisitor. În ciuda acestui fapt, există modalități simple și ieftine care vă permit să obțineți rezultate nu mai puțin convingătoare prin eliminarea numai a cauzelor externe.

Motivele externe (exogene) sunt considerate a fi un stil de viață sedentar, un antrenament slab al mușchilor corsetului spinal, microtraumatisme ale spatelui și coloanei vertebrale, activitate fizică insuficientă, obiceiul de a se ghemui, munca „sedentară", situații constante de stres, lipsa vizitelor preventive. la un chiropractician și multe altele.

După cum puteți vedea, motivele externe se datorează în mare măsură fie acțiunilor noastre greșite, de exemplu, activitate fizică scăzută, fie inacțiunii și neglijării sănătății noastre, de exemplu, ignorând prevenirea.

De acord, cauzele externe sunt mult mai ușor de eliminat decât cele interne. Desigur, există pacienți care nu se pot lipsi de tratament medicamentos pentru cauze interne, dar sunt doar câțiva dintre ei. În cele mai multe cazuri, este suficient să scapi de cauzele externe ale osteocondrozei pentru a obține rezultate convingătoare la costuri mai mici. Acest lucru va necesita puțină autodisciplină, activitate fizică de bază și vizite periodice la un chiropractician.

Simptome și semne de osteocondroză

Simptomele și semnele sunt de obicei împărțite în cele care se dezvoltă în interiorul coloanei vertebrale și cele care sunt de natură extravertebrală.

Care credeți că sunt simptomele osteocondrozei care cauzează mai multe probleme? De fapt, multe aici depind nu numai de simptomele în sine, ci și de alți factori: vârsta, greutatea, prezența bolilor concomitente la pacient etc.

Dar, să revenim la simptomele osteocondrozei vertebrale: așa cum am spus, sunt vertebrale, sunt numite și vertebrale și extravertebrale - extravertebrale. Simptomele extravertebrale, la rândul lor, sunt, de asemenea, împărțite în două grupe - simptome reflexe și radiculare ale osteocondrozei.

Pentru simplitate, această clasificare a simptomelor de spate este cel mai bine reprezentată după cum urmează:

  • Vertebrate/vertebrale
  • Extravertebral/extravertebral: simptome radiculare și simptome reflexe

Simptomele coloanei vertebrale ale osteocondrozei includ curbura coloanei vertebrale (a nu se confunda cu scolioza), durere locală, tensiune musculară și mobilitate redusă.

Simptomele radiculare apar din cauza efectelor asupra nervilor care ies din coloana vertebrala. Aceasta se manifestă prin scăderea reflexelor, slăbiciune musculară, sensibilitate afectată și dureri radiculare.

Și aici este necesar să explicăm că toate vertebrele, discurile și „rădăcinile" noastre au o anumită denumire. Prin urmare, putem vorbi despre simptome radiculare numai atunci când toate aceste simptome și semne indică în mod clar o „rădăcină" specifică, și nu atunci când orice durere „de la buldozer" se numește radiculară.

Semne și simptome foarte rare, dar periculoase ale osteocondrozei sunt pareza, paralizia și perturbarea organelor pelvine. Ele indică dezvoltarea unui accident vascular cerebral. Aceasta este o complicație gravă a osteocondrozei, în care arterele radiculare sunt afectate.

stadiile osteocondrozei

Simptomele reflexe depind în primul rând de ce parte a coloanei vertebrale este afectată. Conform statisticilor, coloana cervicală este cel mai des afectată.

Esența osteocondrozei cervicale este un număr mare de simptome reflexe. Durere în gât, spatele capului și zona gulerului. Strângerea vertebrelor, tensiunea musculară și dificultăți de mișcare. Durere de cap. Ameţeală. Presiune intracraniană. Rigiditatea matinală. Amorțeală, ace, piele de găină și slăbiciune la nivelul brațelor. Durere în umeri și sub omoplat. Arsuri între omoplați și în zona inimii (amintește de angina pectorală). Amorțeală a mâinilor sau a degetelor. „Noble" în zona celei de-a șaptea vertebre cervicale. Întunecare temporară sau „plutește" în ochi. Zgomot sau zgomot în urechi. Greață, chiar vărsături. Creșteri de presiune. Starea pre-leșin. Un nod în gât cu osteocondroză, slăbirea vocii, răgușeală, o senzație de lipsă de aer, probleme la înghițire și o durere în gât cu osteocondroză - toate acestea sunt simptome reflexe destul de frecvente. Pot exista, de asemenea, tulburări de somn, insomnie frecventă și senzație de oboseală dimineața. Slăbiciune generală. Iritabilitate. Oboseală rapidă.

După cum puteți vedea, simptomele și semnele bolii cu osteocondroză sunt foarte diverse. Acest lucru este valabil mai ales pentru simptomele reflexe.

Diagnosticul de osteocondroză

Diagnosticul este cheia unui tratament adecvat. Metodele moderne de diagnosticare hardware fac posibilă confirmarea cu acuratețe a acestui diagnostic. După cum știți, RMN și CT sunt considerate cele mai precise examinări. Dar, ca și înainte, principalul factor în stabilirea unui diagnostic rămâne diagnosticul clinic. Acesta este momentul în care un medic cu experiență compară datele din cel puțin trei surse: plângerile pacientului, rezultatele RMN și simptomele care au fost identificate în timpul examinării.

Această abordare a diagnosticului vă permite să stabiliți un diagnostic precis și să dezvoltați un program individual de tratament eficient.

coloana vertebrală sănătoasă și bolnavă

Tratamentul eficient al osteocondrozei

Tratamentul eficient al osteocondrozei este posibil numai cu respectarea strictă a unei abordări științifice. Aceasta înseamnă că prioritizarea corectă este necesară, în primul rând, în alegerea tipurilor principale și auxiliare de tratament pentru osteocondroza vertebrală.

Care crezi că este cel mai important tratament? Nu trebuie să fii medic pentru a răspunde la această întrebare. Poți doar să urmezi logica. Osteocondroza este o patologie a sistemului musculo-scheletic. Acest sistem este de natură biomecanică. Cuvântul cheie este „mecanic". În consecință, tulburările mecanice necesită aceleași metode – mecanice – de tratament. Prin urmare, principalul tip de tratament pentru osteocondroză este terapia manuală. Este ideal pentru restabilirea biomecanicii sistemului musculo-scheletic. Și metodele auxiliare includ medicamente, fizioterapie, masaj, terapie cu exerciții fizice etc. Și este, de asemenea, important de știut că dintre toate tipurile de tratament manual, cel mai sigur tip este terapia manuală blândă. Este superior terapiei manuale convenționale prin eficacitate, blândețe și siguranță. Pentru a înțelege ce presupune tratamentul osteocondrozei de către un chiropractician, trebuie să știți că discurile intervertebrale sunt singura parte a corpului care nu are vase de sânge și este hrănită datorită funcționării corecte a mușchilor coloanei vertebrale. Eșecul în funcționarea acestor mușchi afectează imediat nutriția discurilor. Și așa cum am spus la începutul articolului, malnutriția este procesul degenerativ din care face parte osteocondroza.

Tratamentul eficient cu terapia manuală blândă este fundamental diferit de terapia manuală convențională. Aceasta nu este deloc „realiniere vertebrală", așa cum cred unii oameni - este ceva complet diferit. Terapia manuală blândă este un întreg sistem de metode speciale de influență care elimină spasmele musculare și tensiunea. Readuceți mușchii la fiziologia lor normală și îmbunătățiți nutriția discurilor.

Observarea de către un medic include trei etape:

  1. Consultare. Medicul află ce simptome deranjează pacientul, clarifică istoricul medical, studiază documentația medicală a pacientului, analizează imaginile și determină natura bolii.
  2. Diagnosticare. Efectuează o examinare amănunțită și o examinare clinică a pacientului: diagnostic vizual și miofascial; palparea mușchilor încordați și a vertebrelor dureroase; testarea reflexelor neurologice și testarea mușchilor.
  3. Plan de tratament. Pe baza istoricului bolii actuale, a datelor de examinare, precum și a rezultatelor unei examinări clinice a pacientului, medicul pune un diagnostic și selectează opțiunile de tratament. Medicul îi spune pacientului în detaliu esența bolii și principiile tratamentului și răspunde la toate întrebările pacientului.

Prevenirea osteocondrozei

Prevenirea este necesară pentru a evita recidivele. Pentru a face acest lucru, trebuie să creați condiții confortabile pentru muncă și odihnă. Menține activitatea fizică. Evitați suprasolicitarea. Monitorizați alimentația și greutatea adecvate. Dar principalul lucru este să nu-ți neglijezi sănătatea.

Amintiți-vă, prevenirea este, în primul rând, supravegherea medicală și corectarea în timp util a sistemului musculo-scheletic. Încercați să vizitați un chiropractician cel puțin o dată la trei până la șase luni. Acest lucru va reduce factorii de risc și va elimina orice încălcare în timp util. Osteocondroza avansată duce la complicații - proeminențe și hernii de disc. Nu uita asta. Aveți grijă de dumneavoastră!