Durerea articulațiilor degetelor: cauze și tratament

Articulațiile degetelor sunt adesea afectate de diferite patologii.

Mâinile sunt foarte importante pentru o persoană. Puteți face o varietate de lucrări cu degetele. Cu toate acestea, atunci când încep problemele articulare, apar anumite dificultăți. Uneori este dificil pentru o persoană să efectueze o mișcare normală, darămite cea mai fină lucrare cu mici detalii. Desigur, acest lucru afectează calitatea vieții, așa că este important să vă monitorizați starea de sănătate. Dar ce să faci dacă te dor deja articulațiile degetelor? Cauzele și tratamentul acestei patologii vor depinde de mulți factori. Vârsta pacientului joacă un rol important. Desigur, oamenii după 40 de ani sunt mai susceptibili la procesele inflamatorii. Cu toate acestea, atât tinerii, cât și copiii se pot plânge de dureri articulare. Ce o cauzează? Să ne dăm seama.

Articulațiile degetelor dor: cauze

Articulațiile tale nu te vor răni atât de ușor. Trebuie să existe un motiv pentru asta. În medicină, se crede că un astfel de simptom este direct legat de răni și anumite boli. Acestea din urmă includ:

 • Artrită.
 • Ligamentita stenozantă.
 • artroza.
 • Gută.
 • Bursita.
 • Osteomielita.

Desigur, acestea nu sunt toate motivele care pot provoca dureri în articulația degetului. Cele mai comune sunt prezentate mai sus. Deci haideți să le cunoaștem mai detaliat.

Artrită

Te doare articulația degetului? Ce să faci în această situație? Desigur, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la medic. Cert este că acest simptom poate fi cauzat fie de o simplă accidentare, fie de o boală destul de gravă care necesită tratament specific. Cu cât îl începi mai devreme, cu atât este mai ușor să obții un rezultat pozitiv.

În cazul artritei, articulația degetului devine inflamată, care este însoțită de durere severă.

Majoritatea persoanelor aflate la vârsta de pensionare încep să experimenteze dureri articulare. De obicei dezvoltă artrită. Procesul inflamator poate apărea sub formă acută sau cronică. Merită să acordați atenție faptului că artrita afectează nu numai articulațiile degetelor, ci și altele. O persoană care suferă de această boală simte o durere destul de ascuțită. Nu se opresc nici măcar în repaus.

Atât femeile, cât și bărbații sunt expuși riscului. Cu toate acestea, la acestea din urmă, boala apare mult mai rar. Din păcate, copiii nu sunt protejați de această patologie. Cel mai adesea sunt diagnosticați cu artrită juvenilă. Până în prezent, această specie nu a fost studiată pe deplin. Dar consecințele sale sunt destul de grave. Unii copii nu numai că întâmpină dificultăți în mișcarea degetelor, dar pot fi și dezactivați pentru viață. Oamenii de știință cred că această boală este cauzată de funcționarea necorespunzătoare a sistemului imunitar. Copiii sub 16 ani sunt expuși riscului.

Artrita reumatoidă este de altă natură. Cauzat de boli infecțioase și alergice. Pericolul acestui tip este că, fără tratament, forma acută devine cronică. O astfel de persoană va fi constrânsă în mișcare și va suferi constant de durere.

În niciun caz, tratamentul nu trebuie efectuat independent, deoarece este necesar să se cunoască tipul de artrită și motivele care au provocat boala. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vizitați un medic. După examinare, el va prescrie tratament.

Iată care sunt măsurile pe care le folosesc medicii dacă dor articulațiile de pe degete:

 • Cum să tratezi un pacient dacă este diagnosticat cu o boală infecțioasă? În cele mai multe cazuri, se folosesc antibiotice.
 • Pentru a ameliora inflamația, pacientului i se prescriu medicamente precum AINS.
 • Condroprotectorii sunt necesari urgent pentru a opri procesele distructive.
 • Se prescriu exerciții de gimnastică, inclusiv în piscină.
 • Tine dieta.

artroza

Dacă vă întrebați de ce vă dor articulațiile de pe degete, atunci pot exista mai multe motive pentru această patologie. Una dintre ele este o boală precum artroza. Se formează din cauza distrugerii țesutului cartilajului. Acest lucru se întâmplă secvenţial. Inițial, persoana nu simte niciun disconfort. Senzațiile dureroase pot apărea numai după activitatea fizică și una destul de lungă. Cu toate acestea, după o anumită perioadă de timp, caracterul lor devine mai intens. Durerea apare chiar și noaptea. Acest lucru indică faptul că boala începe să progreseze.

Pentru persoanele care au artroză cronică și durere severă în articulația degetului mare, medicii o diagnostichează ca „rizartroză". Boala are trei stadii de dezvoltare. Poate fi declanșată din mai multe motive. Ele pot fi atât congenitale, cât și dobândite. În primul caz, este diagnosticată displazia articulației articulare. Rizartroza apare și din cauza obezității, a tulburărilor metabolice sau a traumatismelor severe. Dacă tratamentul nu este început la timp, acest lucru amenință nu numai distrugerea cartilajului, ci și a ligamentelor articulare, iar toate structurile osoase din apropiere sunt afectate.

Durere în articulațiile degetelor și amorțeală a mâinii - simptome de rizartroză

Principalul simptom al rizartrozei este, desigur, durerea. Cu toate acestea, acesta nu este singurul lucru care însoțește boala. Pacientul poate simți, de asemenea, o scădere caracteristică la mișcarea unui deget, scăderea mobilității și amorțeală. Toate acestea completează umflarea și roșeața pielii. Dacă articulația degetului este umflată și dureroasă, atunci este timpul să consultați un medic. Faptul este că este mult mai ușor să vindeci rizotroza în prima etapă decât în ultima. Destul de rar, dar poate fi totuși necesară o intervenție chirurgicală.

O boală precum artroza este destul de comună. Oamenii de toate vârstele sunt expuși riscului. Chiar și o rănire minoră o poate declanșa. În cazul artrozei, articulațiile sunt foarte modificate, ceea ce afectează forma degetelor.

Bursita

Dacă în bursa periarticulară apare un proces inflamator, înseamnă că se dezvoltă o boală precum bursita. Este însoțită de o acumulare de lichid. Inflamația apare după o vânătaie sau abraziune severă. Această boală este cauzată și de un anumit tip de microbi – piogen. Persoanele cu această patologie au dureri în articulațiile degetelor de la mâini și de la picioare. În plus, inflamația se poate răspândi în tot corpul. Lichidul se adună în articulațiile umărului, genunchiului, cotului și șoldului.

În medicină, se disting două forme de boală: acută și cronică. Începe cu primul. În stadiul inițial, o persoană simte o durere severă, care crește semnificativ odată cu mișcarea articulației. Apare o umflatură destul de elastică. Vine în diferite diametre. Când boala începe să progreseze, durerea nu se oprește noaptea, chiar dacă mâna rămâne nemișcată. De asemenea, în timpul bursitei, se observă înroșirea pielii, umflarea membrului și hipotermie.

Bursita se caracterizează prin durere, inflamație și umflare a articulațiilor degetelor

Dacă este lăsată netratată, forma acută devine cronică. Acesta din urmă are simptome mai ușoare. Articulațiile degetelor unei persoane dor mult mai puțin. Nu trebuie să refuzați tratamentul, deoarece bursita cronică nu exclude o creștere a lichidului, ceea ce poate duce la formarea unei cavități chistice. De asemenea, procesul inflamator duce la formarea de depozite de calciu în zona articulației bolnave. Pentru a atenua cât mai mult posibil starea pacientului, va trebui să asigurați bine membrul cu bandaje elastice. Acest lucru vă va proteja de mișcarea accidentală, care provoacă dureri severe. După aceasta, ar trebui să consultați un traumatolog ortoped. El va selecta medicamente antiinflamatoare, precum și anestezice care pot fi luate pentru durerea acută.

Gută

Dacă articulațiile degetelor mâinii drepte sau stângi vă dor, atunci guta poate fi cauza acestor senzații neplăcute. Această boală este considerată cea mai frecventă. Cel mai adesea întâlnit la persoanele în vârstă. Cauza apariției sale este o încălcare a metabolismului acidului uric (cristalele de sodiu sunt depuse în țesuturi). Majoritatea oamenilor cred că guta poate apărea doar pe picioarele din jurul degetului mare. Cu toate acestea, nu este. La unii oameni, astfel de formațiuni pot apărea și pe degetele extremităților superioare.

Procesul inflamator este însoțit de umflare, roșeață severă, durere și descuamare a pielii. Chiar și microtraumele, activitatea fizică, stresul, bolile infecțioase etc. pot fi un factor provocator. Boala se manifestă destul de repede. În câteva ore, veți observa toate simptomele descrise mai sus. Pacienții au adesea o temperatură ridicată, ceea ce provoacă frisoane sau febră. În forma acută de gută, articulațiile degetelor sunt foarte dureroase. Chiar și o ușoară atingere poate crește semnificativ senzația neplăcută.

Cu această boală, este important să respectați cu strictețe dieta. Este selectat individual de către medic pentru fiecare pacient. Consumul de alcool este strict interzis. Pacientul trebuie să bea cel puțin doi litri de apă și sucuri pe zi. Pentru a elimina acidul uric din sânge, pacientului i se prescriu medicamente antigută. Cu toate acestea, nu trebuie să contați pe rezultate rapide, deoarece utilizarea lor poate dura ani de zile. Sunt prescrise doar de medici. La acestea pot fi adăugate și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Ligamentita stenozantă

Dacă un copil are dureri în articulațiile degetelor, aceasta poate fi cauzată de o patologie numită ligamentită stenozantă. Se dezvoltă în aparatul ligamento-tendon. Când apare această boală, nu numai un deget, ci și mai multe pot deveni blocate într-o stare îndoită. La copii se manifesta incepand din primul an de viata. Cu toate acestea, nu sunt singurii expuși riscului. Adulții pot avea, de asemenea, ligamentită stenozantă. Cel mai adesea aceștia sunt persoane aflate la vârsta de pensionare.

Motivele care provoacă această boală la copii sunt cauzate de dezvoltarea dezechilibrată. Adică ligamentele inelare cresc mult mai lent decât tendoanele. Din această cauză, apare un dezechilibru. Face ca ligamentele să apese pe tendoane. Din acest motiv, apare o compactare usor palpabila. Când îndoaie un deget, copilul poate simți un clic caracteristic într-o anumită articulație.

Ligamentita stenozantă blochează degetul într-o poziție flectată

Cauza ligamentitei stenosante la adulți este un proces inflamator, al cărui focus se află în tendoane. Aceasta este ceea ce provoacă durere în articulațiile degetelor. Iată ce altceva poate declanșa dezvoltarea acestei boli:

 • Sarcină excesivă.
 • Ereditate.
 • Structura incorectă a tendoanelor și a ligamentului inelar.
 • Unele boli (diabet zaharat, ateroscleroză și altele).

Simptomele ligamentitei stenosante:

 • clicuri la îndoire;
 • durere la apăsare;
 • formarea compactării;
 • restricție în mișcare.

Primele două simptome corespund primului stadiu al bolii. Un sigiliu se formează deja pe al doilea. Dar la a treia etapă, pacientul nu își mai poate îndrepta degetele în mod independent. Acest lucru se poate face doar chirurgical. Cu toate acestea, un astfel de tratament este utilizat în cazuri destul de complexe. Cel mai bine este să începeți să dezvoltați ligamentele și tendoanele în stadiul inițial al bolii, efectuând un complex special de kinetoterapie.

Leziuni

Te dor articulațiile degetelor? Cauza poate fi bolile descrise mai sus sau o luxație. Acesta din urmă este provocat de deplasarea oaselor. Cel mai adesea, sportivii se confruntă cu această patologie. Cu toate acestea, oamenii obișnuiți nu sunt protejați de dislocări. Acest tip de leziune are anumite simptome. Acestea includ durere severă, umflarea zonei afectate și deformarea articulațiilor.

Umflare, deformare a articulației degetelor și durere acută după leziune

Desigur, orice deget poate fi luxat. Cu toate acestea, cel mare este cel mai susceptibil la acest lucru. Cert este că el este cel care rămâne neprotejat dacă se mișcă incorect. Deși aparatul ligamentar al acestui deget este destul de puternic, este ușor să obțineți o entorsă fără a calcula sarcina. Această patologie se poate dezvolta și dacă cazi accidental pe mână. O persoană experimentează imediat dureri severe, după care (timp de aproximativ o oră) membrul se umflă și poate apărea roșeață.

Desigur, nu vei putea să-ți duci stilul obișnuit de viață dacă te doare articulația degetului mare. Cum să tratezi o luxație sau o entorsă? Dacă este posibil, ar trebui să consultați un medic. La programare se face o fotografie pentru a exclude o fractură sau deplasare. În primele minute, este indicat să aplici ceva rece. Comprese calde sunt recomandate ulterior. Analgezicele sunt luate pentru a reduce durerea. Unguentele care au efect analgezic sunt, de asemenea, de mare ajutor.

Osteomielita

Această boală este însoțită de un proces purulent care poate afecta nu numai articulațiile, ci întregul corp. Pătrunde chiar și în măduva osoasă. Seriozitatea acestei patologii nu poate fi subestimată. Procesul inflamator este de natură infecțioasă. Se răspândește la toate țesuturile din apropiere. În timp, leziunea crește, crescând din ce în ce mai mult. Necroza apare din cauza circulației deficitare.

Copiii suferă cel mai adesea de osteomielita hematogenă. Acest tip de boală apare din cauza faptului că microorganismele pătrund în țesutul osos împreună cu sângele. Dacă infecția apare după o fractură sau o altă leziune, atunci medicii diagnostichează „osteomielita post-traumatică".

Fixarea unui deget pentru osteomielita post-traumatică

Simptome:

 • articulațiile degetelor sunt foarte dureroase;
 • există durere și răsucire;
 • temperatura crește;
 • zona rănită se umflă și devine roșie;
 • mișcările degetelor sunt imposibile din cauza durerii acute;
 • puroiul începe să iasă prin piele.

Chirurgia este considerată cel mai eficient tratament. Cu toate acestea, poate fi combinat și cu medicamente. Acesta din urmă este necesar pentru a preveni răspândirea bacteriilor în organism. În cazul osteomielitei, remediile populare sunt considerate ineficiente.

Mă dor articulațiile degetelor. Tratament

Tratamentul acestei patologii este necesar doar într-un mod complex. Acesta constă din trei sarcini:

 1. Eliminați cauza principală.
 2. Ameliorarea durerii.
 3. Restabilirea funcțiilor.

După cum sa menționat mai sus, tratamentul trebuie selectat individual în fiecare caz. Desigur, atunci când aleg anumite metode, medicii iau în considerare cauza durerii severe, simptomele și gradul de inflamație. Există tratamente atât medicinale, cât și chirurgicale.

Pacient cu dureri în articulațiile degetelor în timpul consultării cu un medic

Cu toate acestea, dacă o persoană nu are posibilitatea de a vizita spitalul, atunci se poate încerca pur și simplu să reducă sindromul durerii. Analgezicele sunt potrivite pentru aceste scopuri. Dar este important să ne amintim că nu elimină cauza principală, așa că după ce efectul medicamentului dispare, va apărea inevitabil o recidivă. Dacă durerea este foarte severă, unguentul va ajuta la îmbunătățirea efectului comprimatelor.

Metode tradiționale

Ce să faci dacă te dor articulațiile degetelor? În acest caz, pot fi folosite și remedii populare:

 • Propolis cu ulei vegetal.Folosit ca unguent. Atât uleiul vegetal, cât și cel de porumb vor fi bine. Ingredientele sunt bine amestecate. Unguentul se aplică pe pielea zonei afectate.
 • helebor caucazian.Acest tip de plantă este folosit pentru a prepara un unguent care ameliorează perfect durerea. Pentru a-l pregăti, trebuie să luați aceeași cantitate de miere ca și eleborul. La aceste ingrediente adăugați ulei vegetal nerafinat, literalmente câteva picături și un vârf de muștar uscat. Toate acestea se amestecă până la omogenizare, apoi se încălzesc într-o baie de apă. Aplicați pe zona afectată înainte de a merge la culcare.
 • Cartofi cruzi.Leguma se rade, se incalzeste usor, se aseaza pe un bandaj sau tifon si se aplica pe deget.
 • Rădăcini elecampane.Folosit ca tinctură. Rădăcinile sunt zdrobite și apoi umplute cu vodcă. Este necesar să insistați timp de 14 zile într-un loc în care razele soarelui nu pătrund. Ameliorează perfect inflamația dacă îl folosiți zilnic, frecându-l în articulație.

Concluzie

Pe baza informațiilor prezentate mai sus, putem concluziona că, dacă articulațiile degetelor dor, atunci acest lucru nu trebuie ignorat în niciun caz. Cert este că un astfel de simptom poate fi primul semn al unei boli grave. Dacă începeți tratamentul la timp, atunci în 99% din cazuri rezultatul va fi pozitiv. Astăzi, medicina oferă metode destul de eficiente; trebuie doar să vedeți un medic și să fiți examinat.