Este posibil să se vindece osteocondroza cervicală?

Cum se vindecă osteocondroza cervicală? Această întrebare este adresată de mulți pacienți și medici din întreaga lume. Bolile degenerative ale sistemului musculo-scheletic sunt foarte greu de tratat și duc la o mare varietate de complicații. În aceste condiții, problema terapiei eficiente este extrem de relevantă.

Osteocondroza coloanei cervicale

Un pacient cu semne de osteocondroză cervicală în timpul unei consultări cu un medic

Înainte de a afla dacă osteocondroza cervicală poate fi vindecată, merită să înțelegeți însăși esența acestei boli. Osteocondroza este un proces degenerativ care începe în discurile intervertebrale - straturile cartilajului dintre fiecare două vertebre adiacente.

Imaginați-vă un disc intervertebral. Este format dintr-o parte moale interioară - nucleul pulpos și o înveliș exterioară - capsula fibroasă. Acesta este cel care conferă părții moi o anumită formă, astfel încât miezul să-și îndeplinească funcția de absorbție a șocurilor.

În osteocondroză, procesul degenerativ primar are loc tocmai în capsula fibroasă:

 1. Sub influența factorilor dăunători, se formează un defect.
 2. Miezul moale al discului pătrunde prin el - se formează o proeminență a discurilor spinale.
 3. Pe măsură ce procesul progresează, o parte a nucleului cade - se formează o hernie de disc.

Toate aceste procese implică țesuturile din jur în inflamație. În primul rând, se dezvoltă un sindrom de durere reflexă, apoi un sindrom de compresie - rădăcinile nervoase sunt comprimate de hernie.

Acest proces poate avea loc în orice parte a coloanei vertebrale. Una dintre cele mai comune locații este gâtul. Este posibil să se vindece osteocondroza coloanei cervicale?

Opțiuni de tratament

Înțelegând esența bolii și mecanismul dezvoltării acesteia, putem presupune ce metode pot vindeca complet și permanent pacientul de această boală.

Există mai multe efecte diferite la care ne putem aștepta de la orice metodă de terapie: simptomatice (elimină manifestările bolii), patogenetice (întrerupe mecanismul patologic de dezvoltare), etiologice (afectează direct cauza dezvoltării).

În osteocondroză, cauza este o mare varietate de factori de risc pentru boală. Este imposibil să le influențezi dacă boala există deja. Cu toate acestea, măsurile preventive vizează în mod special eliminarea cauzelor.

Multe metode de tratament au un posibil efect patogenetic, iar asta vom încerca să găsim în fiecare dintre metodele propuse de medicina modernă.

Efectul simptomatic este, de asemenea, foarte important. Cursul complet de terapie prescris de medicul curant ar trebui să includă întotdeauna un impact asupra manifestărilor bolii, deoarece în timpul terapiei este necesar să se atenueze starea de sănătate a pacientului.

Printre varietatea de metode de tratament, vom încerca să înțelegem următoarele opțiuni de tratament:

 • Expunerea la droguri.
 • Produse ortopedice.
 • Fizioterapie.
 • Fizioterapie, masaj, terapie manuală.
 • Operații ale coloanei vertebrale.
 • Ablația cu radiofrecvență.

Vor trebui spuse câteva cuvinte despre prevenire, ceea ce vă permite să evitați cu totul apariția bolii.

Terapie medicamentoasă

Medicamente prescrise pentru tratamentul osteocondrozei cervicale

Nu toate medicamentele pe care un medic le prescrie pentru osteocondroză ajută la eliminarea acesteia. Multe medicamente îndeplinesc o funcție pur simptomatică:

 1. Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene – elimină inflamația.
 2. Relaxante musculare – previn spasmele musculare reflexe.
 3. Analgezice locale - ameliorează durerea.
 4. Agenți vasculari - utilizați pentru osteocondroza cervicală în combinație cu sindromul arterei vertebrale.
 5. Glucocorticosteroizi - aceste medicamente hormonale au un efect antiinflamator pronunțat.

Cu toate acestea, mai multe medicamente au un efect patogenetic. În primul rând, trebuie menționate condroprotectorii. Aceste medicamente sunt utilizate numai în primele etape ale osteocondrozei, când nu există încă hernie de disc. Ele încetinesc procesul de degenerare și previn formarea proeminențelor. Trebuie luată mult timp și în mod constant, dar efectul terapeutic va fi destul de semnificativ.

Vitaminele B - aceste medicamente nu afectează procesul de degenerare în sine și nu ajută la vindecarea osteocondrozei. Cu toate acestea, este foarte important să le folosiți în prezența sindroamelor reflexe sau compresive. Vitaminele susțin metabolismul în țesutul nervos și previn moartea nervilor.

Astfel, dintre toate medicamentele, numai condroprotectorii prescriși în timp util ajută la scăderea osteocondrozei cervicale.

Produse ortopedice

O orteză care ameliorează starea de osteocondroză a coloanei cervicale

Următoarea metodă de tratament, care este foarte populară în medicina modernă, este utilizarea dispozitivelor ortopedice. Utilizarea corsetelor, bandajelor și ortezelor este larg răspândită.

Pentru osteocondroza cervicală se folosesc cel mai des gulere, dar există și alte tipuri de dispozitive ortopedice. Aceste produse elimină eficient durerea, ceea ce este fără îndoială. Cu toate acestea, sunt capabili să influențeze evoluția bolii?

Pentru tratamentul osteocondrozei, următoarele caracteristici ale acestui tip de terapie sunt importante:

 1. Corsetele și gulerele au un efect de compresie - pun presiune pe o anumită parte a coloanei vertebrale. Acest lucru previne apariția proeminențelor și herniilor, adică formarea de complicații.
 2. Dispozitivele ortopedice separă întotdeauna vertebrele una de cealaltă într-un plan vertical. Acest lucru ajută la eliberarea presiunii din rădăcinile nervoase și discurile intervertebrale în sine.
 3. Dacă există proeminențe sau modificări degenerative, corsetul nu vă va ajuta să scăpați de ele. Cu toate acestea, atunci când este utilizat în mod regulat, remediul ajută să nu vă amintiți manifestările bolii.

Proprietățile enumerate trebuie luate în considerare nu numai de medic, ci și de pacient, pentru a nu aștepta prea mult de la utilizarea bandajelor.

Fizioterapie

Pentru osteocondroza cervicală este necesară efectuarea de exerciții terapeutice

Exercițiile terapeutice sunt una dintre cele mai subestimate metode de tratare a bolilor ortopedice de către pacienți. Exercițiile și activitățile regulate vă ajută să scăpați de majoritatea manifestărilor oricărei boli.

Osteocondroza nu face excepție. În cazul patologiei coloanei cervicale, activitatea fizică are următoarele proprietăți de vindecare:

 1. Exercițiile ajută la eliminarea durerii, a spasmelor musculare reflexe și a efectelor compresiei asupra arterei vertebrale și a altor vase. Aceasta înseamnă că, cu exerciții fizice regulate, puteți reduce nevoia de terapie simptomatică.
 2. Exercițiile ajută la formarea corsetului muscular al coloanei cervicale. Mușchii antrenați țin structurile interne, inclusiv oasele și cartilajele și împiedică formarea proeminenței.
 3. Modificările degenerative ale discului se dezvoltă sub influența sarcinii excesive, aplicate incorect sau a deficienței acesteia. Exercițiile adecvate previn procesul degenerativ și activează fluxul sanguin în zona discurilor intervertebrale.

Chiar și știind despre astfel de efecte benefice ale exercițiilor, mulți pacienți sunt leneși să facă exercițiile. Începeți antrenamentul cu un specialist și apoi implementați-l în rutina zilnică. În curând nu vă veți putea imagina ziua fără exerciții fizice și un set de exerciții utile.

Fizioterapie si masaj

Masajul va ajuta la ameliorarea tensiunii din mușchii gâtului afectați de osteocondroză.

Metode destul de controversate de tratament sunt kinetoterapie și masaj. Aceste metode cu siguranță ajută la ameliorarea unora dintre simptomele bolii. Masajul gâtului ajută la eliminarea spasmelor musculare, iar kinetoterapie ameliorează inflamația, durerea și previne apariția sindromului de compresie.

Dar pot aceste metode să vindece osteocondroza cervicală? Efectul patogenetic este obținut numai ca parte a unui tratament complex. Fizioterapia și masajul trebuie utilizate împreună cu kinetoterapie și utilizarea medicamentelor. Efectele diferitelor metode de tratament se potențează reciproc:

 1. Electro- și fonoforeza ajută medicamentele să ajungă la coloana vertebrală.
 2. Terapia manuală relaxează mușchii după exerciții prelungite.
 3. Acupunctura și electromiostimularea în combinație cu terapia exercițiului creează un corset muscular puternic și elimină durerea.

Exemple de efect combinat al diferitelor metode de terapie pot fi date în continuare.

De asemenea, nu trebuie să uităm că toate metodele de fizioterapie și masaj cresc fluxul sanguin local și, prin urmare, metabolismul în țesuturile deteriorate. Ca urmare, procesele degenerative încetinesc sau se opresc cu totul.

Tratament chirurgical

O hernie de disc în coloana cervicală poate necesita intervenție chirurgicală.

În unele cazuri, patologia discului intervertebral poate fi eliminată doar prin intervenție chirurgicală. De asemenea, această metodă nu poate fi considerată un tratament etiologic - chirurgul nu acționează asupra cauzei bolii, ci înlătură consecințele acesteia. Cu toate acestea, în prezența osteocondrozei locale, intervenția chirurgicală poate ajuta la eliminarea definitivă a simptomelor acesteia.

Există diferite metode de intervenție chirurgicală, dar cele mai multe dintre ele se rezumă la două opțiuni:

 1. Chirurgie plastică pe disc cu măsuri paliative. În timpul operației, toate complicațiile bolii sunt, de asemenea, eliminate.
 2. Protezarea cartilajului intervertebral sau înlocuirea întregului segment de mișcare vertebrală cu o proteză.

Indiferent de alegerea metodei de tratament, sunt posibile recidivele osteocondrozei cervicale. Boala poate afecta orice alt disc intervertebral adiacent. Pentru a preveni acest lucru, se iau măsuri preventive.

De asemenea, ar trebui să vă amintiți necesitatea reabilitării postoperatorii. Multe dintre metodele de terapie de mai sus ajută la restabilirea performanței. Este convenabil să le combinați în timpul tratamentului în sanatoriu.

Ablația cu radiofrecvență

Ablația cu radiofrecvență este una dintre metodele de tratare a osteocondrozei cervicale

O metodă de tratament foarte eficientă și promițătoare este ablația prin radiofrecvență. Nu cu mult timp în urmă, această metodă nu era deloc cunoscută, dar acum ablația se efectuează în multe orașe mari.

Esența procedurii este următoarea:

 • Printr-o puncție cu ac, un electrod special este aplicat discului intervertebral deteriorat.
 • Discul este tratat termic folosind electricitate.
 • Există distrugerea nervilor și a țesutului discului însuși în zona de impact.
 • După ablație, discul rămâne între vertebre. Nu este capabil să îndeplinească o funcție de absorbție a șocurilor, dar nu provoacă simptome patologice.

Avantajele metodei sunt absența necesității de anestezie generală, durata scurtă a procedurii și recuperarea rapidă. Tehnica poate fi folosită ca primă etapă de tratament dacă simptomele nu au fost complet ameliorate.

În cele mai multe cazuri, ablația ajută la eliminarea tuturor simptomelor de osteocondroză, dar pacientul nu este imun la deteriorarea altor discuri intervertebrale de către această boală.

Prevenirea

Prevenirea osteocondrozei cervicale prin activitate fizică și alimentație adecvată

Din cele de mai sus putem concluziona că toate metodele moderne de tratament ajută doar la prevenirea progresiei osteocondrozei cervicale sau la eliminarea manifestărilor acesteia doar pe un anumit disc. Există o probabilitate mare de reapariție a bolii și de răspândire a acesteia în straturile cartilaginoase adiacente.

Acest proces nu poate fi eliminat, dar poate fi prevenit. În acest scop, se folosesc numeroase metode de prevenire a osteocondrozei.

Dacă boala tocmai a început să vă deranjeze, a apărut la multe rude sau ați fost tratat pentru osteocondroză, urmați aceste sfaturi:

 1. Normalizați activitatea fizică a coloanei vertebrale și a gâtului în special. Efectuați exerciții preventive, mergeți la înot, la schi. Nu lăsați gâtul să rămână staționar pentru perioade lungi de timp.
 2. Mănâncă corect. O dietă echilibrată fără alimente dăunătoare, care conține cantități suficiente de proteine și calciu, va ajuta la prevenirea bolii.
 3. Eliminați obiceiurile proaste care pot provoca un proces degenerativ. În primul rând, acesta este fumatul și consumul frecvent de alcool.
 4. Când dormi, folosește ajutoare ortopedice și saltele potrivite pentru a evita stresul suplimentar asupra coloanei cervicale.
 5. Dacă aveți boli ale coloanei vertebrale sau leziuni, asigurați-vă că utilizați produse ortopedice.

Măsurile simple de prevenire ajută la susținerea coloanei cervicale și la prevenirea dezvoltării osteocondrozei.